Minden eddiginél később, június 21-én ér csak véget a tanítás 2024-ben, így a nyári szünet is várhatóan sokkal rövidebb lesz az évtizedek alatt megszokottnál.

Megjelent a Belügyminisztérium rendelettervezete a 2023/24-es tanév rendjéről. Ezek alapján jelentősen megváltoznak az iskolai szünetek hosszai, mégpedig a nyári szünet kárára.

De természetesen a dolognak van pozitív oldala is! Míg az őszi szünet a szokásosnak mondható egy hetes lesz, addig a téli szünet és a tavaszi szünet is hosszabb lesz, mint bármikor a korábbi években.

  • Az őszi szünet 2023-ban október 28. és november 5. között fog tartani, összesen 9 napos lesz.
  • A téli szünet 2023. december 21. és 2024. január 7. között fog tartani. Ez rekord hosszúságú téli szünet (kivéve a 2023-as rendkívüli változtatásokat), több mint két héten át nem kell majd iskolába menni.
  • A tavaszi szünet is rekord hosszúságú lesz 2024-ben a korábbi évekhez képest, március 29. és április 7. között nem lesz majd iskola. Így a tavaszi szünet összesen 10 napos lesz, hosszabb, mint az őszi ugyanebben a tanévben.
  • A nyári szünet első napja viszont várhatóan csak 2024. június 22. lesz, így ez a szünet rövidül annyival, amennyit a többinél nyerünk.

A nyári szünet az elmúlt években általában június közepe előtt, valamikor június 10. és 15. között kezdődött Magyarországon. A 2024-es évben tehát legalább egy héttel kevesebb nyári vakációra lehet számítani a magyar iskolásoknak, mint ahogy azt már évtizedeken keresztül megszokhattuk.

A nyári szünet hosszát előre kiszámítani trükkös, hiszen ez az egyetlen iskolai szünet, ami nem kerül közvetlen kihirdetésre. A nyári szünet kezdő időpontja az adott tanév utolsó napjából, míg záró időpontja a következő tanév első napjából következtethető ki.

A 2024-es nyári szünet pontos hossza tehát valójában majd csak 2024 nyarán, a 2024/25-ös tanév rendjének kihirdetése után számítható ki. De mivel nem várunk 2024-ben késői iskolakezdést, ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy ebben az évben egy héttel kevesebb nyári vakációnk lesz!