Melyik az utolsó tanítási nap 2026-ban, amikor még iskolába kell menni? Mikor van pontosan a tanév vége?

Még nem került kihirdetésre került a tanév rendje a 2025/26-os tanévre, így nem tudjuk pontosan az egyik legjobban várt dátumot: az utolsó tanítási napot.

Utolsó tanítási nap 2026.

Mivel nem került még kihirdetésre a 2025/26-os tanévben, ezért az utolsó tanítási napra is csak tippelni tudunk. Az előző évek tapasztalata alapján ez várhatóan 2026. június 19., péntek lesz.

Ez azt jelenti, hogy ezen a napon kell utoljára iskolába menni, és tulajdonképpen már aznap délután kezdődik is a 2026-os nyári szünet. A következő naptól pedig teljes egészében élvezhető a megérdemelt vakáció!

Az utolsó tanítási nap vonatkozik az általános iskolákra és a középiskolákra is.

Bizonyos helyzetekben az egyes iskolák eltérhetnek a rendeletben meghatározott utolsó tanítási naptól. Ez elsősorban a nem állami fenntartású (egyházi, alapítványi) iskolák esetében szokott előfordulni. De mivel a nyári szünet minden gyerek számára fontos, és mindenki nagyon várja, ezért az utolsó tanítási napot nagyon ritkán módosítják helyi szinten. Pontos információért az adott iskola honlapján vagy titkárságán érdemes tájékozódni.

Fontos! A tanév rendjéről jelenleg nincs pontos információnk, az itt megadott dátumok csak a saját tippjeink.

A tanév vége 2026-ban

Egyben ez a nap, tehát a 2026-os utolsó tanítási nap fogja jelenteni a 2025/26-os tanév végét is.

A tanév végével kapcsolatban azonban tudni kell, hogy ez igazából csak a „normál” tanítás esetében egyezik meg az utolsó tanítási nappal. Nézzük meg, hogy miért!

Egyrészt bizonyos évfolyamok vagy helyzetek esetében például a szóbeli érettségik általában tovább tartanak. Tehát egy érettségiző számára a tanév vége is csak később jön el. Ennek dátuma függ nem csak az adott iskolától, de attól is, hogy a diák miből érettségizik, milyen napra lett a szóbeli időpontja számára meghirdetve.

Másrészt a tanév zárása, a bizonyítványok kiosztása is később történik. Ez általában iskolai szinten kerül meghatározásra, tehát intézmények között más és más lehet.

Ezek pontos dátumáról helyi szinten, az adott iskola honlapján vagy titkárságán érdemes érdeklődni.

A következő tanév

Bár nagyon korai még ilyenkor, de érdemes már ilyenkor is tájékozódni a következő tanév időpontjaival kapcsolatban. Ez – amint kihirdetésre kerül – honlapunkon is megjelenik a 2026/27-es tanév rendjében.