Mindegy, hogy iskolaidő, vagy szünet van, a gyerekek életében is eljön az idő, amikor szükségük lesz egy saját számítógépre. Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett a kereslet a laptopok iránt az asztali gépekkel szemben. Ami nem csoda, hiszen a pandémia óta egyre jobban elterjedt az otthoni munkavégzés, a home office és az online oktatás. Akár laptop akár egy asztali számítógép beszerzését fontolgatjuk fontos, hogy a céloknak megfelelőt válasszuk ki.

Egy iskolás számára, ha számítógépet választunk, arra is gondolni kell, hogy a mostani változásokkal már nem lesz elég a könyveket és a füzeteket megvásárolni a gyerekeknek valamilyen digitális eszközre van szükségük a munkához.

Többféle szempont szerint kell sorra venni, hogy melyik választás a legmegfelelőbb a tanuló számára. Nem csak amiatt fontos utánanézni, hogy szerezzünk be, de sokat megspórolhatunk ha nem csak az ár alapján hozunk döntést, mert az ár nem mindig van arányban a termék minőségével. A laptopok működését leggyakrabban az akkumulátorok folyamatos gyengülése hátráltatja. Az, hogy mennyibe kerül a laptop akkumulátor, a webáruházak kínálatában megtalálhatjuk.

Melyiket válasszuk egy iskolásnak: laptopot vagy PC-t?

Valamilyen digitális eszközre szüksége van az iskolásnak is azt, hogy melyiket válasszuk egyéni döntés eredménye.

Laptopok

A laptopok könnyebben, egyszerűbben kezelhetők, könnyebbek mint a PC, kisebb helyen elférnek, sokkal mobilabbak. Nem mindegy, hogy a szállításának megfelelően méretet, szuperkönnyű gépet vagy ultra vékony modellt is választhatunk. A laptopok jellemzően nagyobb kijelzővel rendelkeznek mint a többi hordozható gép a notebook vagy netbook, amelyekkel már nem érdemes kiváltani egy asztali gépet.

Laptop működésben

PC vagy asztali számítógép

Akkor, ha olyan munkához van szükség számítógépre, ahol fontos, hogy jól láthatóak legyenek a részletek, sokat nézzük a monitort, akkor jobb egy asztali számítógép. Az asztali számítógép esetében a monitor beállítható úgy, hogy a testtartásunknak megfelelő legyen. Asztali gép beszerzése esetén a gép komolyabb munkákra is alkalmas mint például a grafikai munkák. Az asztali gép használata esetén kényelmesebben kialakítható a dolgozósarok, hiszen a gépet egy fix helyre kell elhelyezni. Bár ennek kialakítása egy kis lakásban fejtörést okozhat.

Amennyiben nemcsak munkára, hanem játékra vagy filmnézésre is használni akarjuk a gépet, abban az esetben az asztali gép a megfelelőbb, mert könnyebben fejleszthető, az alkatrészei cserélhetők.

Bármelyik számítógép fajtát választjuk is érdemes végignézni a használt és felújított gépek piacán is, elég nagy választékban kaphatók minőségi, felújított laptopok és asztali gépek.

Összegezve

Amikor egy iskolás számára választunk számítógépet akkor a legfontosabb szempont, hogy mobil legyen a számítógép mert az iskolában is náluk kell, hogy legyen. Abban az esetben ha nincs még szükségük grafikai munkára akkor egyértelműen ezeknek a céloknak a laptop felel meg jobban.