A nyár kezdetén végtelennek tűnik a szabadidő. Minden középiskolásnak rengeteg terve van a gondtalan 2,5 hónapra, ezek közül azonban nem az összes valósul meg. Gyakran augusztus végén eszmélnek rá arra, hogy az idő javarészt semmittevéssel telt. Adunk néhány tanácsot a nyári szünetre, hogy minden kamasz a legtöbbet hozhassa ki belőle.

1.      Nyári szünetben is tervezz kicsit előre!

Nagy hiba, hogy mindent spontán szeretnénk megszervezni a nyári szünetben. Gyakran végződik csalódással az ilyen elgondolás, hiszen túl későn látunk hozzá. Különösen igaz ez a következő elfoglaltságokra.

Diákmunka

Ha július közepén állsz neki állást keresni, általában hoppon maradsz. A legtöbb diákszövetkezet már április-májustól keresi a megfelelő embereket az állásokra. Érdemes korán regisztrálni és nézelődni. Már csak azért is, mert így előre láthatod, mely időszakban lesz munka, s mikor mehetsz nyaralni.

Közösségi szolgálat

Ebben az évszakban rengeteg lehetőség nyílik az 50 órás kötelesség egy részének teljesítésére. Akár gyerektáborokban vagy fesztiválokon is szerezhetsz ilyen órákat. Nézz utána a lehetőségeknek, hiszen év közben nehezebb megtalálni a megfelelő alkalmakat.

Képzés

Nem muszáj ilyenkor is tanulni, de ha kedvet érzel, jelentkezhetsz egy tanfolyamra. Jó ötlet a jogosítvány megszerzése, esetleg vidéki vagy budapesti angol nyelviskolába jelentkezés. Amennyiben lazább elfoglaltságra vágysz, tánc-, hangszer- vagy rajzkurzust is végezhetsz. A lényeg, hogy időben jelentkezz, így biztosan nem maradsz le.

Tervezés a barátokkal

Ne hidd, hogy barátaid a nyár minden pillanatában csak a hívásodra várnak! Nekik is vannak programjaik. Ha szeretnétek együtt fesztiválozni, nyaralni, esetleg csak moziba menni, egyeztessetek! Érdemes feljegyezni, ki mikor ér rá, így biztosan összejön a közös program.

3 tipp középiskolásoknak nyári szünetre

2.      Ne zsúfold túl!

Épp véget ér az egyik tábor, már kezdődik a következő? Fesztiválról fesztiválra jársz? Ha még a bőröndöd sincs idő átpakolni két program között, valószínűleg túlhajtod magad.

Mindenki élményteli nyarat szeretne, de nem tudod igazán élvezni a kikapcsolódást, ha folyton rohansz. Hagyj magadnak időt! Ne zsúfold túl a napjaid!

3.      Szánj időt nyáron az emberi kapcsolatokra!

Nemcsak az osztálytársakkal lehet nyáron találkozni. Érdemes felvenni a kapcsolatot rég nem látott barátokkal, unokatestvérekkel, rokonokkal. Jó ötlet a nagyszülőkre is több napot szánni, s meghallgatni a régi történeteket. Ne sajnáld az időt ezekre a nagyszerű beszélgetésekre! Így új szempontokból nézhetsz rá az életre, s fontos útravalót kaphatsz.

Összefoglalva:

A középiskolások sokféleképpen tölthetik a nyarat. Van, aki végigdolgozza, mások csak a haverokra koncentrálnak. Vannak persze olyan diákok is, akik regisztrálnak valamilyen képzésre. A fenti 3 tipp arra szolgál, hogy pihentető, ugyanakkor értékes időtöltés legyen a szünet.